Parforholdet

Blandt mine kurser og foredrag har jeg blandt andet et forløb om parforholdet. Er der en interesse i at lære mere om lige netop dette emne, kommer jeg gerne ud og holder et oplæg om det.

Mine kontaktoplysninger kan du finde her.

Herunder kan du læse lidt nærmere om hvad et sådant foredrag kunne komme ind på:

Utroskab.

Hvem kan finde på at være sin ægtefælle utro – ingen vil jeg mene – og alligevel ske det et ofte og truer dermed hele livets trivsel og fremtid. Utroskab tage 4 gange så lang tid at overvinde som hvis en ægtefælle dør – så der er den værste krise et menneske kan blive udsat for – det er ikke blot et sidespring, men altødelæggende. Så hvad gør vi hvis det er sket – og hvordan imødegår vi at det sker?

Hjælp – jeg er forelsket

Hvorfor bliver vi forelsket? Kan vi blive forelsket i alle? Hvad er det, forelskelsen gør ved os? Forelskelse og kærlighed ligner hinanden, men er meget forskellige.

Seksualitet i ægteskabet

Seksualitet er Guds gode skaberordning – men af og til utrolig besværlig og konfliktfyldt. Hvad er min ret, og hvad er min pligt? Hvordan finder vi ud af at elske med den samme hele livet og stadig elske det – ja måske synes at det bliver bedre jo ældre vi bliver?

Kærlighed til sidste blik:

Ethvert parforhold er indgang til lykke og personlig udvikling. Men det er også noget levende, der skal passes og plejes for at gro og bære frugt. Denne aften vil vi sætte fokus på denne ”plante”, vi hver især har til at gro i vores ”baghave”, så den kan bære kærlighedens frugter gennem hele livet.

Erotik i parforholdet

At elske med den samme hele livet og stadig elske det, er en titel på en bog der udkom for adskillige år siden. Mange vil sikkert afvise den overskrift som urealistisk – men fakta er, at det kan lade sig gøre. Der hvor par sætter et positivt  fokus på samspillet mellem egen og den andens seksualitet, opstår en synergieffekt, der styrker relationen og seksualiteten

Når krisen kradser

Ethvert ægteskab møder kriser. Pludselig er samspillet blivet til en magtkamp og kærligheden fået meget begrænsede vilkår. Kriser er imidlertid ikke kun dårlige – der hvor de bliver behandlet på den rigtige måde, bliver de ligefrem styrkende for kærligheden – og da de ikke kan undgåes, er det langt bedre at se dem i øjnene og lære at takle dem positivt.

Kommunikation i parforholdet

I ægteskabet kan vi kommunikere på 5 forskellige niveauer. Kun hvis vi gør brug af alle 5 niveauer, udvikles kærligheden og samhørigheden, ligesom konflikter ikke bliver farlige, men udviklende. Det er derfor vigtigt at kende disse niveauer – og kende til at gøre brug af dem.

Hurra for den lille forskel 

Ingen kan vist være i tvivl om, at der er forskel på at være kvinde eller mand. Alligevel lever vi ofte vort liv, som om der ingen forskel er. Men hvad vil det egentligt sige at være mand – og hvad vil det sige at være kvinde? Hvori består forskellen – og hvordan udnytter vi bedst denne forskel, både i ægteskabet og som arbejdskollegaer?

Det har jeg aldrig sagt

Vi snakker og snakker om det samme om og om igen -men det fører aldrig til noget. Det kender mange ægtepar til. HVorfor er det vi ikke kan få snakket færdig – og hvad er der sker, når selv samtaler synes at føre os længere og længere væk fra hinanden? Årsagen er, at vi er forskellige, men at vi kan lære den forskellighed at kende og derved nå hinanden.

Roller i ægteskabet

Hvad er min rolle i ægteskabet? Hvordan forholder jeg mig til den? Hvorfor blev det min funktion – og kan jeg ændre den, hvis jeg ønsker det? Kendskab til min rolle giver frihed. Er den usynlig, kan jeg blive et offer for den.

Det maskuline i krise

De fleste mænd mærker en indre lov der pålægger dem at sørge for, at deres ægtefælle er glade for livet. Hvis de derfor klager sig, føler manden det er hans ansvar at ændre på henses tilværelse. Faktisk får han det svært ved sin maskulinitet, hvis hun ikke er glad – tænker om sig selv, at så er han en dårlig mand. Magtesløshed overor hendes klage, får ham til at trække sig – eller blive en dreng der opfylder sin mors behov – og så har vi balladen – men det behøver ikke være sådan.

Det feminine i krise

Generelt er det sådan, at hvis en kvinde ikke kan se i øjnene på sin mand, at hun er valgt til som hans første prioritet, bliver hun frustreret. Denne frustration for hende til at føle utilfredshed med tilværelsen, som så igen får hende til at klage sig og være utilfreds med hendes mand – og så har vi balladen – men det behøver ikke være sådan.

Selvbilledet i parforholdet

Når vi bliver forelsket, spiller vores selvbillede ind i meget høj grad. Det er ganske fint, som grundlag for at finde hinanden, men på sigt bliver det generelt til en konflikt, da vi ofte ikke er bevidste om hvilken rolle selvbilledet spiller – men gemt i selvbilledet, ligger der en angst. Når denne angst bliver aktiveret efter nogle år løber vi ofte ind i uløselige konflikter.

 Set, hørt og anderkendt.

Grundlaget for det gode samliv, er egentligt ikke så meget at vi forstår hinanden, men mere at vi bliver set, hørt og anerkendt, trods forskelligheder af større eller mindre karakter.

Anerkendende relationer.

Nå vi møder andre menneske, som vi skal forholde os til, er det vigtigt at relationen bliver positiv. Det er ikke altid så let, hvorfor vi kan finde på at trække os fra fællesskabet. Vejen hedder anerkendende relationer. Hvordan de ser ud kan du høre om i dette foredrag.