Familien

Blandt mine kurser og foredrag har jeg blandt andet et forløb om familien. Er der en interesse i at lære mere om lige netop dette emne, kommer jeg gerne ud og holder et oplæg om det.

Mine kontaktoplysninger kan du finde her.

Mit nummer i søskenderækken

De fleste forældre gør alt hvad den kan for at opdrage børnene ens – men det er ikke muligt. Hvert barn sættes ind i et system, hvor skjulte forventninger og idre oplevelser danner grundaget for senere valg og adfærd. Nummeret i søskenderækken er en af disse afgørende faktorer – så det at kende til disse mekanismer kan skabe frihed og positiv udvikling.

Børnefamilien 

En familie er som uro der hænger og pynter i loftet.Alt er sammensat, så der er balance, for at være det den er, til trods forskellighed i størrelse og form – ligesom ”bærestykket” øverst oppe, må kunne klare vægten af det der hænger nedenunder. Bliver der rykket i den ene ende, bevæger hele ophænget sig – og går noget i stykker, fordrejes det hele. Der må være balance i en familie, for at den bliver et ressource sted

Samspil i familien

En familie er som et puslespil, hvor det ofte synes som om brikkerne ikke rigtig passer sammen. Familien består nemlig af individualister og en helhed. Hver individualist, har sin helt egen måde at kommunikere på, ligesom helheden begrænser eller inspirerer individualisten. Kommunikation er imidlertid ikke blot ord, men så meget andet. Bliver individualisten ikke mødt, skabes konflikter som så også truer helheden – men vigtigt at huske, at “ingen skaber sig, alle har en grund.”Idealet med familien er, at være det sted hvor der bliver fyldt ressourcer på til hele livet.

Familien – en udfordring

Familien er selve grundlaget for vores eksistens. Uden familien går hele samfundet i stå. I familien finder vi vores identitet og vores værdi – og opbygger ress0urcer til at tage udfordringer op i fremtiden. At have ansvar for en familie er derfor en meget stor udfordring, som tynger mange forældre. Men familien er også det sted, hvor den største glæde udvikles og udleves, hvis vi forstår familiens “mekanismer.”

Kommunikation i familien:

I familien kommunikere vi på 5 forskellige niveauer. Når vi gør brug af alle 5 niveauer, udvikles kærligheden og samhørigheden, ligesom konflikter ikke bliver farlige, men udviklende. Det er derfor vigtigt at kende disse niveauer – og kende til at gøre brug af dem.